keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Alakerran remontti käyntiin

Kardemummarappaus on yhtä sivuseinää vaille valmis. Toiselle sivuseinälle, portaiden alle tullee led-valojen patterikotelon paikka, joten rappaan sen myöhemmin.

Sähkömiehen konsultointia odotellessa olen suunnitellut sisätilojen uudistusta. Laitan tähän alkuun ennen-kuvan, niin voin helposti myöhemmin tarkastaa mistä on lähdetty liikkeelle. Tai missä tuli mokattua ;)


Alakertaan piti aikoinaan tulla keittiö, eteinen ja kylpyhuone sekä kierreportaat yläkerroksiin. Muutoksen aloitin väliseinän kaadolla. Siirsin sen ulko-oven oikealle puolelle.


Samat toiminnot säilyvät tässä peruskorjauksessakin, mutta keittiö ja eteinen vaihtavat puolia. Kierreportaiden sijaan teen umpiportaat. Vessaan tulee vain ydintoiminnot, pytty ja pesuallas. Kylpyhuone tulee jonnekin, jos löydän jostain kätköstäni settiin kuuluvan kylpyammeen.

Ensimmäisessä versiossa sovitin vessaa alakerran vasempaan nurkkaan. Ajattelin, että ikkuna vessassa olisi mukava. Tässä versiossa portaat olisivat tulleet vasempaan etunurkkaan (pahvinpalanen).


Toisessa versiossa vessa siirtyi toisen ikkunan luo ja sen taakse sopisi portaat. Tämä versio kiehtoi osin sen takia, että halusin nähdä miten vessa mahtuisi kääntyvien portaiden alle jäävään tilaan. Sama juttu voi nimittäin jonain päivänä toistua myös omassa 1:1 kodissa.


Päädyin jälkimmäiseen suunnitelmaan ja vuorossa oli vaikein, portaiden suunnittelu. Tässä kohtaa miniremontoijalla meinasikin mennä sormi suuhun. Hän kuitenkin kuukkeloi rauhassa ja lueskeli portaiden teosta yhtä ja toista. Laski nousuja ja etenemiä. Jossain välissä hän käväisi myös lastenhuoneessa hakemassa käteviä testipalikoita.


Kun mieleinen suunnitelma löytyi, alkoi huoneen riisuminen. Vanha tapetti (kontaktimuovi) lähti palasina tarvikesäilöön ja samoin tietysti nuo puolipaneelit.


Puutavarajämistä löysin lähes sopivia rimanpätkiä ja päätin unohtaa millintarkat mittaukseni. Rimoista sirkkelöitiin ja liimattiin sopivia palasia.


Tässä on menossa palasten koesovitus ja portaiden kääntökohdan mietintä.


Katsoin viisaimmaksi tehdä kääntymiskohdan osista pahvimallit ja olla säästelmättä maalarinteipissä.


Tadaa! Siinä ne ovat, hieman raskasnousuiset portaat. Mutta kun näitä ei kukaan oikeasti työkseen ravaa, niin pikkuisen liian suuri nousukorkeus sallittakoon. Enää täytyy sahata vanerista nuo kulmakappaleet, liimata portaat kasaan ja tehdä välikattoon reikä. Viimeisimmässä onkin sitten ongelmia kerrakseen, huh.. kunhan ei vain koko kovalevytaloni romahtaisi kasaan.

Näihin tunnelmiin tällä kertaa. Toivottavasti seuraavalla kerralla klosetti olisi jo käytössä ja yläkertaan olisi esteetön pääsy :)

lauantai 27. lokakuuta 2012

Ulkovuoraus

Ulkovuorauksen remontti lähti käyntiin pikaisesti, kun olin ensin kahvikupin ääreltä katsellut taloa sillä silmällä.

Vanhan ulkovuorauksen olin tehnyt aaltopahvista litistämällä muistuttamaan etäisesti lautaverhoilua. Koska sekä vuorauksen väri, ulkonäkö että työn laatu eivät enää miellyttäneet silmääni yhtään, käärittiin Kardemummakadulla hihat ja laitettiin sorkkarauta heilumaan.

Ensin oli vain yksi apupoika.


Huhu taloremontista levisi kuitenkin nopeasti ja kohta paikalle saapui toinenkin apumies.


Kohta talo olikin seiniltään paljas valmiina uuteen tarkasteluun. Päädyin rapattuun pintaan osin sen takia, että ikkunat jäisivät "oikean" lautavuorauksen jälkeen liiaksi sisälle. Rappaus on myös helppo ja nopea toteuttaa. Joskin hieman sotkuista.

Mannaryynejä olen joskus minirappauksessa käyttänyt, mutta nyt pussissa olleet olivat liian hienojakoisia. Ajattelin ensin käyttää rappauksesssa joskus ostamaani koristehiekkaa, mutta en löytänyt sitä. Sen sijaan käsi osui keittiökaapin päällä avonaiseen purnukkaan, missä oli jotain tuoksuvaa.. mitäpä muutakaan kuin kardemummaa.

Ostin joskus ison pussin halpaa kardemummaa, mutta se tuoksui jotenkin oudolta, enkä koskaan käyttänyt sitä ruuanlaittoon, vaan laitoin kaapin päälle tuoksua antamaan. Nyt kardemumma pääsi uuteen tehtävään rappauspintana. Hyväntuoksuista on mukavampi rapata ja siivota lattioilta.

Kardemummaa nuuhkutellessani keksin myös talolle ja blogille nimen: Kardemummakatu 12. Apupojat ihmettelivat miksi juuri 12. Nooh siksi, että minusta se vain kuulosti parhaalta yhdistelmältä. Eli Kardemummakatu kahdentoista talo on siis rapattu kardemummalla ja nimetty sen mukaan.

Harmikseni liima ja loppui ja hommat jäivät kesken. Joku nurkkakamarissa kuitenkin jo valmistautuu yöpuulle jatkaakseen puuhia rautakauppakäynnin jälkeen.


Kakluuninkin se joku on syttänyt kylmyyttä karkoittaakseen. Talo on ollut pitkään kylmillään ja tuoksuu tunkkaiselta, joten lämpö ja ilmanvaihto on poikaa nukketalossakin. Kakluunin olen tehnyt edellisen innostuksen aikana. Lisäsin sinne vain nyt led-tuikun tuikkimaan.



Alku

Nukkekodit ovat aina kiehtoneet minua. Viimeisin isompi innostus minulla oli 15-16 vuotta sitten. Tein silloin tämän 1:12 nukketalon.

Talon mallia katsoin tuolloinkin jo netistä, mistä löysin ja tulostin kuvan hieman tätä muistuttavasta nukketalosta. Katselin äsken nukkekotimalleja ja epäilen, että kyse olisi voinut olla ehkä tästä talosta, vaikka katto ihan samanlainen olekaan. Linkin talossa on kyllä harjakatto ja se onkin paljon nätimpi kuin tämän talon osittainen tasakatto.

Talon tein takaa-avattavaksi ja sijoitin ikkunoita kolmelle sivulle. Ajattelin varmaan, että kun taloa ei kunnosteta tai sisusteta, se näyttää ulospäin siistiltä. Kenties se voisi toimia myös tunnelmavalona? Ikkunoiden määrä asettaa kyllä melkoisia haasteita myös minisisustamiselle.



Talon viimeistely jäi aikanaan kesken, kun elämässä tuli isompia asioita edelle. Löytyi oikea mies, ja löytyi remontoiva maalaistalo. Kun perhekin vielä kasvoi kolmella uteliaalla poikaviikarilla, niin katsoin parhaaksi pakata nukketalon muoviin ja viedä vintille turvaan.

Nyt nuo pienet kädet ovat kasvaneet jo niin paljon, että annoin viimein uudelleen roihahtaneelle innostukselle periksi ja kannoin nukkekodin kylmältä vintiltä alakertaan 26.10.2012.

Tämä blogi kertoo mitä sitten tapahtuu. Ja mitä ihmettä Kardemummakuja 12:ssa oikein touhutaan.

Tervetuloa mukaan!